Från den svenska husmanskosten till Balkan, Kina och Mellanöstern. Kåldolmen, eller dolma, med kål eller vinblad rullas runt en mängd olika fyllningar och tillagas på lika många sätt över hela världen. Kåldolmen lär ha hamnat i Sverige via Karl den XII:s strapatser i Turkiet och det mesta talar för att Osmanska riket är den platsen där denna rätt en gång föddes. ”Dolma” är det turkiska ordet för ”att fylla” och rätten är sedan århundrade en del av den syriska och libanesiska matkulturen. Hos Shamiat heter dolma malfouf, lagas med kål och är en egen variant som tillagas utan kött. Shamiats malfoufs är fyllda med en läcker blandning av säsongens grönsaker, basilika, vitlök och citron. Malfouf är vegetarisk och vegansk och kan vara såväl en huvudrätt som ett tillbehör.

Hungrig? Boka bord eller se vår meny

Varför ska du beställa malfouf?

Helt enkelt för att det är väldigt gott, men också för att detta är en klassiker som hos Shamiat fått en ny tappning; bara det är värt att smaka på.

Kombineras bäst med:

Tillsammans med hommus, tabbouleh, bröd och malfouf har du en perfekt meze. Eller så äter du den som en huvudrätt och har fatteh med yoghurt eller fatteh med kyckling till.

Hungrig? Boka bord eller se vår meny

Vill du få mer matinspiration? Se vår blogg.