Manakish – bröd som gör gott

Manakish – bröd som gör gott

Frukost, lunch eller som en sidorätt till middagen? Manakish har många roller att fylla i den syriska måltiden och en rekommendation är att inte hoppa över dessa fantastiska bröd med olika sorters fyllning. Det syriska …
Fasoulia – en sommarrätt från Syrien

Fasoulia – en sommarrätt från Syrien

Tomat, perfekt kokta haricot verts, vitlök och lök – basen i fasoulia kommer från böndernas åkrar och äts med stolthet i de hem den serveras. Rätten kan serveras både varm och kall, hos oss på Shamiat serveras den som …
När upp- och nedvänd matglädje landar helt rätt

När upp- och nedvänd matglädje landar helt rätt

I grunden en palestinsk och libanesisk maträtt som har serverats i regionen Levanten i århundranden. (Visste du Levanten är ett område som täcker förutom forna tiders Turkiet också Syrien, Libanon, Palestina, Israel och …
Hetta och sötma efter hemligt recept

Hetta och sötma efter hemligt recept

Inspirerad av det obevekliga ökenlandskapet och det syriska folkets kärlek till kryddor och god mat är nakanek en rätt full av tradition och känslor. De små korvarna som rätten består av ser möjligen något oansenliga …
Fatteh – bli mätt på de godaste smulor

Fatteh – bli mätt på de godaste smulor

Fatteh är en unik historisk rätt som har sitt ursprung i Egypten och södra delen av det som kallas Levanten. I ett område som omfattar Damaskus, Beirut och Jordanien har fatteh serverats i århundraden – på kungliga …
Foul med yoghurt – balanserad omtanke från Damaskus

Foul med yoghurt – balanserad omtanke från Damaskus

Syrlig, fyllig och varm – visserligen är foul en rätt med historiska anor, men i dagens Mellanöstern startar många människor varje helg med foul eller delar denna varma omtänksamma rätt under en middag. Foul är rätten …
Kebbeh mabroume – matkonst från soluppgångens rike

Kebbeh mabroume – matkonst från soluppgångens rike

Kebbeh, denna utsökta boll av krispig deg gjord på bulgur och färs och fylld med en smakrik blandning av nöt- och lammfärs, lök och rostade pinjenötter, är något alldeles extra i matväg. Det är en konst att arbeta ihop …
Älskad kåldolme i modern tappning

Älskad kåldolme i modern tappning

Från den svenska husmanskosten till Balkan, Kina och Mellanöstern. Kåldolmen, eller dolma, med kål eller vinblad rullas runt en mängd olika fyllningar och tillagas på lika många sätt över hela världen. Kåldolmen lär ha …
Har du provat hur äkta hummus smakar?

Har du provat hur äkta hummus smakar?

De allra flesta säger hummus, men i Damaskus bär den världsberömda kikärtsröran inget annat namn än mosabbaha. Hos Shamiat serveras du en hummus eller en mosabbaha som är hemlagad från början till slut. Med ett recept …
Tabbouleh – hackningen skapar matmagi

Tabbouleh – hackningen skapar matmagi

Utan tabbouleh kan du servera vad som helst och det skulle inte kännas som syrisk matkultur. Det kan låta som en överdrift och den här salladen kan vid första anblicken se anspråkslös ut, men den är helt avgörande för …
Kafta – kryddblandningen och handlaget är hemligheten

Kafta – kryddblandningen och handlaget är hemligheten

Rykten gör gällande att de hemmafruar i medeltidens Damaskus som inte ville eller kunde laga mat tillräckligt bra, fick sina män eller sina betjänter att köpa hem färdiglagad mat. En av de mest populära rätterna som …
Baba Ganoush – bli förförd som en sultan ...

Baba Ganoush – bli förförd som en sultan ...

Baba ganoush är inget annat än en klassiker. Med ett stråk av rökighet i den milda auberginen lyfts smaken av tomat, paprika, vitlök och citron fram så att både mage och aptit blir mer än nöjda. Enligt mathistoriker så …