Baba ganoush är inget annat än en klassiker. Med ett stråk av rökighet i den milda auberginen lyfts smaken av tomat, paprika, vitlök och citron fram så att både mage och aptit blir mer än nöjda. Enligt mathistoriker så finns det anledning att tro att rätten och rättens namn föddes ur omsorgen om en sultan när en eller flera hustrur använde mat för att visa äkta kärlek. Helt sant är i alla fall att baba ganoush är en rätt fast förankrad i det libanesiska och syriska köket, och har varit så sedan århundranden. Fortfarande idag är baba ganoush omåttligt populär och hos oss på Shamiat serveras den helt enligt syrisk tradition.

Hungrig? Boka bord eller se vår meny

Varför ska du beställa baba ganoush?

Baba ganoush är en av grundrätterna i Shamiats kök. Den öppnar dörren till den äkta syriska matlagningen och bjuder på smaker från Damaskus. Det är en vegetarisk och vegansk rätt från Malmös bästa syriska restaurang.

Kombineras bäst med:

Baba ganoush är självklar på bordet när du vill plocka ihop smårätter till en meze. Men baba ganoush passar också perfekt som tillbehör – varför inte äta den tillsammans med kebbeh maborume eller kafta? 

Hungrig? Boka bord eller se vår meny

Vill du få mer matinspiration? Se vår blogg.