Kebbeh är något alldeles extra i matväg. Njut av krispig deg gjord på bulgur och färs – fylld med en smakrik blandning av nöt- och lammfärs, lök och rostade pinjenötter. Det är en konst att arbeta ihop degen så att den blir smidig och saftig för att sedan kunna fyllas och friteras. Hos oss på Shamiat serveras du kebbeh mabroume, den syriska och enligt oss absolut godaste varianten. Kanel är en given krydda som tillsammans med några andra väl bevarade hemligheter skapar de varma och runda smakerna. Kebbeh har en lång och anrik historia, och är mer eller mindre en nationalrätt i länderna kring östra Medelhavet och det område som beskrivs av historiker och arkeologer som Levanten. (Visste du att Levanten betyder soluppgång på arabiska och att området täcker förutom forna tiders Turkiet också Syrien, Libanon, Palestina, Israel och Jordanien?) Alla regioner har sina varianter och smaksättningar, och bara i den syriska staden Aleppo lär det finnas sjutton olika sorters kebbeh. Den bästa av dem alla serveras dock hos oss på Shamiat.

Hungrig? Boka bord eller se vår meny

Varför ska du beställa kebbeh mabroume på Shamiat?

Kebbeh är något av det svåraste en syrisk kock kan laga och det är en nationalrätt. Rätt tillagad är den ett konstverk, perfekt mat för familjemiddagen, festen och när helst du vill fira.

Kombineras bäst med:

Tabbouleh för fräschör och kontraster i smakerna, och gärna hummus och lite bröd. Prova också att lägga till baba ganoush – de grillade svagt rökta auberginerna och yoghurten gör kebbehn än godare.

Hungrig? Boka bord eller se vår meny

Vill du få mer matinspiration? Se vår blogg.